30 Mart 2023 Perşembe

Rahim’si Büküm

 

 

Rahim’si Büküm

Rahman, genel, Var Olan, Vücut; Rahim, özel, oluşan mevcut, cezbe, çekim, kuvvetlerdir. Bilimsel açıdan, Evrende, Elektrik, Manyetik ve Elektromanyetik olarak başlıca üç Enerji kuvveti vardır. Kuran’da da buna paralel ve karşılık üç Rahimsi kuvvet, sırasıyla Gazap, Şehvet ve Nutuk kuvveti vardır. Kuvvetler, Yokluktan, Mana âleminden, Madde âlemine geçiştir. Aydınlık, parlaklık ve nur olarak bilinen ‘Işık’ üç kuvveti de kapsar. Dinde tüm kuvvetler de Ruhun Nurudur, Hakk’ın gölgesidir. Bilim, ‘Işık, Kuvvetler, Higgs Bozonu içinde toplaşır madde oluşur’ der; ayetler de, ‘İnsanların, izdiham eden kuvvetlerle temessül ve tecessüm edip bedenleştiğini’ açıklar. (1) Görelilik Kuramına göre Dünya, Ay’ı elastik bir lastikle çekmez; oluşan kütle, uzay zamanı büker, Ay, düz çizgide hareket eder ama Dünya bu çizgiyi büktüğü için Ay, Dünyanın etrafında döner. Benzer şekilde oluşan Nefsanî kuvvetler, kalbi çeker, istila eder. (2) Bu kütle ve bükümler, zahirde, Güneş her ikisini yutunca, enerjiye dönüşür. Kalbe, Ruh Nuru intişar edip, Hakikat Güneşi doğunca, Batında da, zanlar kalkar, Hak zahir olur, Hak’tan gayri, ne insan kalır ne de çekim!

“İşte böylece Allah, dilediğini halk eder. Yani, cezbe ve keşif ile mahbupların, sevilenlerin ve bazı muhiplerin, sevenlerin, hallerindeki gibi talim ve terbiye olmaksızın, kendisine kalp makamını bağışlar, nefsin çekiminden kurtarır.” (3 Ali İmran,  47) “Kuran'ı dinlemekle kendilerinde ümit uyanır, cezbeye kapılırlar. Vecde, kendinden geçişle ve tevhit ile Hak yoluna girmeye soyunurlar.” (6 Enam, 51)  “Dinleyenin dinleme iradesi, konuşanın kelâmını cezp eder ve dinleyen kimselerin kabulü,  söyleyenin sevincini artırır ve kelâmın da açılmasını sağlar.” (11 Hud, 12) “Uhrevî nasipleri peşinden gidenlere, dünyada da bir şey noksan kılınmaz.” (11 Hud, 15) “Kalp, akla dayalı delillerle tezekkür ederse, ruha ulaşır, ruh nuru zuhur eder ve kutsal nur kalbe doluşur. Bu durumda, nefis,  kalbi kendi cihetine cezp eder ve kalbi istila ederse, kalple çekişirse, ruh nuru, nefsi de kalbe tâbi kılar, sonra kalp vasıtasıyla nefiste de nur, zuhur eder. Kalbin nuru ile nurlanmak ve makamına ulaşmak için, nefis, kalbe âşık olur. O takdirde nefsin bütün kuvvetleri etkilenir, tabii kuvvetler bile etkilenir.” (12 Yusuf, 25, 29) “Abdin fenayı talep için sır makamında münacatını işitici, istidadının kuvveti ve Şuhut, şahit olma, mahalline teveccühünü ve kuvvet-i muhabbet ve kemal-i şevk ile ona incizabını, cezp edilişini, görücüdür.” (17 İsra, 1) “Âdemoğullarını nutuk ve temyiz, ayırt etme, akıl ve ilim sahibi olmakla takdir ettik. Ayrıca ilim ve bilgilerin en güzeliyle rızıklaştırıp tüm mahlûklara üstün kıldık.” (17.70; 2.30) “Nutuk kuvveti, ruhun nurunu, ilmin idrakini, içeren, manayı kavrama ve anlatma kuvvetidir. İlahi ilmin tümünün, Hakk’ın gölgesi olduğunu, göklerdeki ve yerdeki her mevcudun, bu gölgenin uzatılmasıyla vücut bulup kudret ile halk edildiğini inkâr ederler.”  (17.98)  “Onlar ağızları mühürlenmiş ve nutuktan acizdirler, söyleşemezler.”  (28 Kasas, 66)  “Zira hiç bir şey nutuktan hali, muaf değildir.” (41 Fussilet, 20, 21) “Nutuk sizin bedenleriniz arzında ve lisanınız üzere zahir olmuş olan mütekellimi hakikînin sıfatlarından bir sıfattır. Hakk’ın nuru size işrak etmiştir,  manası kalbinize doğmuştur.”  (51 Zariyat, 23)

“Ta ki süfli yöne çekimden, ortaya çıkan ortamdan, tövbe ve istiğfar suyuyla yıkanıp temizleninceye kadar, namaza yaklaşmayınız.” (4 Nisa, 43) “Allah’tan başka kimsenin kuvvet ve kudreti yoktur.” Kuvvetler, var olan her şey ve herkesin temelidir. “Ey ilmî imanla iman etmiş olanlar, siz gaflet uykusundan kalkıp hakikî münacat ve huzur ve Hakk’a teveccüh, yönelme, namazına niyet ettiğiniz vakit, yüzlerinizi yıkayınız. Yani, kalplerinizin nefsinize bakan yüzlerini, aslında temiz ve temizleyici güzel ahlâk koşulları, edep ve terbiye ilimleri suyu ile nefis sıfatları pisliğinden temizleyiniz. Ve ellerinizi, yani kudret ve kuvvetlerinizi, şehvetleri tatminde kullandıklarınızı, maddelere meyil etme pisliğinden, dirseklere kadar, yani kuvvetlerinizin hukukunu ve yararlarını idrak derecesine kadar temizleyiniz. Ve ruhlarınızda, dünya muhabbeti ve âlem-i süfliye teveccüh, yönelme, sebebiyle hâsıl olan, kalbin kederlenmesi ve tagayyür etmesi tozunu,  hidayet nuruyla silkiniz. Genelde ruh, taalluk sebebiyle kederlenmez, belki ruhun nuru, kalpten hicapla uzaklaşırsa, kalp zulmette kalıp kararır. Ruh nurunun intişar etmesi veya yayılması için, kalbin ruh tarafına gelen âli cihetinin cilâlanması kâfi gelir. Zira kalp ikiyüzlüdür. Bir yüzü ruha nazırdır, bakar ki, bu ayette o yüze baş demekle işaret olunmuştur. İkinci yüzü nefis kuvvetlerine nazırdır, o da ayak ile işaret olunmuştur. Ve ayaklarınızı yıkayınız, yani tabii bedensel kuvvetleriniz açısından, lezzetlerde ifrat ve şehvette düşkünlük tozlarını gidermekle temizleniniz. Bedeni, ayakta durabileceği bir itidal derecesinde temizleyiniz. Bu beyana göre lezzetlerde ifrat ve şehvette inhimak, düşkünlük, etmiş olanlar,  kalplerinin kendileriyle huzur ve münacata, dua etmeye, müsait olabileceği bir safhaya dönüşüne kadar, tabii kuvvetlerini riyâzât ve ahlâk ilimleri suyuyla yıkamağa muhtaçtırlar. Ve lezzet ve şehvet dalgınlıkları, itidale yakın olanlara ise yalnız silmek kâfi gelir. Eğer sizler cünüp, yani ulvî yöne yüz çevirdi iseniz ve tamamen süflî yöne cezp edilme, çekilme ve nefse meyil ederek Hak’tan uzak oldunuz ise derhal örtünmeyi ve uzaklığı gerektiren karanlık ortamdan ve çirkin sıfattan, külliyetinizle, tamamen, temizleniniz. Allah, rahmetiyle, sizin üzerinize meşakkat, güçlük ve darlık kılmayı murat etmez. Ve lâkin sizi nefsanî sıfatlardan temizlemeyi murat eder. Ve beklenir ki, sizler fenadan sonra beka zamanında istikamet ve adalet hakkıyla kıyam sebebiyle, kemal nimetine şükür edersiniz.” (5 Maide, 6)

Umarım biz de cezp edilir, vecde içinde kendimizden geçer, Allah’a vasıl olabiliriz!

                                                                                  Necdet Altınay 02042023

(1)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2017/10/temessul-ve-tecessud.html

(2)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2017/06/hayatn-kuvvetleri.html

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder