12 Mayıs 2023 Cuma

Hayal İle Halvet

 

Hayal İle Halvet

Ayetlerin dedikleri ve bilimsel deneylerin gösterdiği gibi ‘Hayal’ henüz bilinmeyen yeni bilgilere ulaşmanın bir yoludur ve yöntemidir. (1) Araştırma ve Geliştirme, ARGE, uzmanları birer tefekkür uzmanıdır. Bilinenlerden bilinmeyenlere ulaşırlar. Öyle derin düşünür, tefekkür ederler ki kafalarındaki tüm bilinenleri atıp, beyinlerinde hayalî bir vakum ortamı oluştururlar. Böylece bu vakum ortamı ‘Boşluğuna’, ‘Yokluktan’ yeni bilgiler, ilim kırıntıları çıkıp gelsin isterler. Örneğin, E=MC2 diyen kişi bu formülü galaksiler arasında okumamıştır. Önce aklını bilinenlerden boşaltmış, tefekkür etmiş, derin düşünmüş hem de günlerce, sonunda sezgi, ilham gelmiş hatta vahiye ulaşmış olabilir. Bu durumu herkes yaşayabilir.

Âlem ile Âdem ikizdir denir. Âlemde olan her şey Âdemde de vardır. Önce havanın basıncını ölçen kişiler iki yarım küreyi birleştirip içindeki havayı boşaltarak vakum ortamı oluşturdular. Sonra CERN, İsviçre’de, vakum ortamı oluşturarak bu boşluğa yokluktan çıkıp gelip var olan yok olan elektron-pozitron çiftlerini gözlemlediler. Bunu Evrenin oluşumunu anlamak amacıyla yaptılar. Aniden oluşan uzay zaman birleşik vakum ortamına yokluktan var olup çıkan ve anında yok olan zerrelerden birinin ani genişlemesiyle evrenin oluştuğu kuramını geliştirdiler. İlk bakışta akla uygun gelmeyen bu halin doğru olabileceği makul görüldü. Çünkü evrendeki artılar ve eksiler veya madde ile anti madde birbirlerini götürdüğünde geriye ‘olamayacak’ bir şey kalmaz denmektedir.

Bütün dinlerde Namazın farz olduğu bilinir. Allah kavramı ile herhangi bir şey düşünülmez. Namaz, müminin miracıdır denir. Hakkıyla namaz kılan kendini veya çevresini düşünemez. Namaz kapsamında, kişisel bir vakum ortamı oluşturulduğu düşünülebilir. Aynı kapsamda, ‘Uzak Doğuda’ yapılan ve Batıya yayılan Meditasyonda da sistem aynıdır. ‘Mantra’ denilen herhangi bir anlam taşımayan bir kelime üzerinde odaklanarak bilinenlerden uzak bir vakum ortamı yaratılmak istenir. Meditasyon yapan kişilerin beyinsel elektromanyetik dalgalarını saptayarak ne düşündüklerini belirlemeye çalışmak istendiğinde düşünme aktivitesinin olmadığı görülmektedir. Sonuçta, meditasyonla, insanın yenilendiği hissine kapıldığı düşünülür.

Tasavvufta ‘Vuslat’ kavramı vardır, Hakkı bilmek, Hakka ermek, Hak ile buluşmak anlamlarını taşır. Tevhit ilmi, insanın kendini vermesini, kendinden vazgeçmesini ister. Anadolu erenlerinin ocaklarında Kuran ilmi öğretilir. Dervişlere alması gereken dersler verildikten sonra özümlemeleri beklenir ve uygulamaya geçilmesi önerilir. Bu amaçla ‘Halvete Giriş’ kavramı anlatılır. Halvetin kırk gün gibi uzun bir süreyi kapsadığı bilinir. Küçük bir hücrede, minimum ihtiyaçları karşılanarak, Dünya’dan elini eteğini çekerek, tefekkür etmesi beklenir. Atamızın tercüme ettirdiği Tevilatı Kaşaniye kitabında anlatıldığı gibi her insana ‘Benlik’ kazandıran ‘Efal-Sıfat-Zat’ kavramlarının aslında Allah’a ait olduğu ilmi öğretilir. Bu makamlar Fenafillâh makamlarıdır. Bunların yerine Hakkın efali, Hakkın sıfatları ve Hakkın zatıyla yeniden dirilmesi beklenir. Kuranın bu makamları ayetlerde anlatılmıştır. Yeniden dirilişin Hakkın efal, sıfat ve zatıyla olabileceği öğretilir. Halvete giren kişinin tefekkürle oluşturduğu vakum ortamında Hakkın verdikleriyle, Hakka kavuşur. (2)

Bir hafta boyunca bireysel ibadetlerle Hakka yaklaşan Müslüman’ın Cuma namazından çıkışta, artık giren kişi olmadığı, Hakkın olanlarla çıkıp nasibini araması beklenir. Cuma namazında cem olunur, tevhit olunur, bir ve bütün olunduktan sonra Rahmanî rahim olarak, everenin bir tamamlayıcı zerresi olarak cumadan dağılması beklenir. Cuma namazında kişinin bireyselliği bırakacağı Cuma suresinde anlatılır. Benlik olarak bildiklerinin geride bırakılarak vakum ortamı halinde bir boşluk yaratılarak, evrenin yaratılışında olduğu gibi yokluktan varlığa geçiş kavramı açıklanır.

Önce din adamlarınca deneyimleşen hayalî halvet, sonra vakum odalarında bilim insanlarınca denenmiştir. Aynı kavram Âlem ve Âdem olarak makro ve mikro düzeylerde yaşanabilmektedir.

Umarım biz de hayal ile halvet ortamında ‘benlikten’ vazgeçerek, hakka kavuşabiliriz.

                                               Necdet Altınay 13052023

 

(1)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2023/05/ilim-kaynag-hayal.html

(2)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2023/03/evliya-olgunlugu.html

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder