16 Ekim 2024 Çarşamba

Günah Ve Kötülük

 

Günah Ve Kötülük

Herkes ve her şey belirli bir ‘Bilgi’nin uygulanmış halidir. Hiçbir şey tesadüfen oluşmaz. Bilgi, Evrenin temel yapı taşıdır, az ya da çok bir kütlesi vardır, kuvvetlerinin toplaşmasıyla madde veya mevcutlar oluşur. Her zerrenin, belirli bilimsel özelliklere sahip farklı bir titreşimi vardır. Canlıları cansızlardan ve canlılar ile cansızları birbirlerinden ayıran tek özellik de her birinin kendine özgü bilgileridir. Aynı kapsamda insanları da birbirlerinden ayıran özlerindeki bilgilerdir. İnsan, kendini ve başkalarını özlerindeki bilgilerden tanımalıdır. Aksi takdirde yanılır, yanlış anlar, yanılgıya düşer, anlam vermesi imkânsız olur. Özlerindeki bilgiye ulaşmadan, insanları, hareketleri, davranış ve sıfatlarından tanımaya çalışmak en zor yolu seçmektir ve yanılma kaçınılmazdır. İlim, bilgilerden oluştuğuna göre Doğanın ardındaki ilim ve fenne ulaşmak, fizik, kimya gibi bilimsel ilmin kaynağının da İlahî olduğunun idrakine varmak en doğrusu olabilir.

İnsan, bilir, bildiğini bilir, bildiğini, okur söyler ve uygular, hatta bildiği ve uyguladığı kadar insandır. En büyük günah ‘Şirk’tir. Şirk, Allah’ın yanına ‘Gayri’ bir varlığı koymak, en az iki varlık varmışçasına düşünmektir. Bu duruma en bariz örnek, ‘İkilik’ yaparak, iki varlık varmış gibi ‘Benlik’ veya ‘Bencillik’ yapmaktır. Bu yanlış bir bilginin uygulanmış halidir. Yani, İlim Allah’ındır, ilmin uygulanmış hali Evrendir, tüm Kâinattır, Benlik yapacak ayrı ve gayri bir ilim veya bilgi yoktur. Benlik ve bencillik yapmak, olmayan, var zannedilen, yanlış bir düşünceyi uygulamak ve insanın kendine ‘Kötülük’ yapmasıdır. Yanlış bir bilginin doğru uygulanması mümkün değildir. Şirk yapmakta ısrar Kalbi katılaştırır, yanlış düşüncenin kökleşmesini sağlar. Bu konuda ileri gitmek, Allah’ı ve Allah’a imanı inkâr etmektir. Doğru zannedilen yanlış bilginin üstüne bina edilen düşünceler aklı da esir eder. Böylece Hayat çok nazik, hassas bir denge üzerine kurulur. Kendisinin olduğuna, esas ve tüm gerçeğin bu olduğuna ve Allah’ın olmadığına inanılır. Hatta ‘İnanmıyorum, öyle olduğunu biliyorum’ denir. Bakara Suresinin ilk ayetleri insanların 7 Sınıfa ayrılabileceğini ve ilk Sınıfın da şirk içinde olup ‘İnkâr Edenler’ olduğunu açıklar.

Ayetlere göre ikinci Sınıf insanlar ‘Münafıklardır’. Bu tür insanların kendilerine özgü temel bilgi ve düşünceleri yoktur. İnkârcıların yanında onların haklı olduğunu, İman edenlerin yanında da onların haklı olduğunu kabul ve beyan ederler. Bu iki Sınıf insanlara Kitap, ‘Dünya Ehli’ der. Kendi Dünyalarını kendileri kurar ve kendi kurdukları Dünyanın içinde yaşarlar. Sonradan kendilerince öğrendikleri ilim önemli, ilmin kaynağı önemli değildir. İlim, Evrende vardır ve tek gerçektir, bunlar için, nerden geldiğinin hiç önemi yoktur. Dünya Ehli grubu, ‘Cennet Ehli’ Grup izler. Benlikleri olan bu grup da iki sınıf insandan oluşur. Birincisine ‘Günahkâr’, ikincisine ‘Cennetlik’ denebilir. Günahkârlar, hataları kadar Cehennemde kalır sonra cennete geçerler. Cennetlikler ise her yaptıkları ve yapmadıkları cennet içindir. Doğru bildikleri bilgiler ve ilim sayesinde, uygulayabildikleri kadar iyi ve iyilik; yapamadıkları kadar kötülük içinde bulurlar kendilerini. Yapmak istedikleri hep iyiliktir ama kendilerini istemeden de olsa kötülükler içinde bulabilirler.

Üçüncü Grup insanlara, Kitap, Ehlullah, ‘Allah Ehli’ der. Bu gruptaki iki Sınıf insanın birinci sınıfına, Allah’ı sevip O’na iman edenlere, kısaca, Allah’ı ‘Sevenler’ denebilir. Bu iki sınıf insanın ortak olarak, ‘Sen, Cenneti, isteyene ver; bana Seni gerek Seni!’ diyenler olduğuna inanılır. Tüm fiillerin Failinin, tüm sıfatların Mevsufunun, sıfatlananın ve tüm mevcudatın Vücudunun Hak olduğuna inanırlar. (1) Bu Bilgi ve İnançlarında azimle sebat etmeleri sayesinde Sevenlerin en sonunda bir kısmının Allah tarafından da sevildiği Kitapta müjdelenir. Böylece sevenlerin en azından bir kısmına ‘Sevilenler’ denebilir. Hatta ‘Kulum bana nafile, fazladan, yaptığı ibadetlerle yaklaşırsa; Ben onu severim, sevince tuttuğu Eli, konuştuğu Dili, işittiği Kulağı olurum’ diyen ayetler vardır. Kendi Efal, Sıfat ve Zatından sıyrılıp, maddeden soyunabilenlere, öze inebilenlere, Hakkın Efali, Sıfatı ve Vücudunun bağışlandığı müjdelenir. (2) Böylece, Kulun her tuttuğu, işittiği ve gördüğü Hak’tır, kötülükler, yanılmalar ve hata yapmalar bitebilir. Seven sevildiğinde Aşk oluşur! Bu Aşk ile Allah Resulüne ‘Habipim’ diyebilir. Halk olarak görünen Hak’tır! Hak, son makam, Yedinci Makamdır. Kimse kimseyi öldüremez, Allah demedikçe; Allah demez, Kul Allah dedikçe!

İnsanlar, bazen, ‘bilgi sahibi olmadan görüş sahibi oldukları’ söylenerek suçlanır. Oysa araştıran ve araştırmalarıyla güvenilen bilgilere ulaşan kişilerin görüşlerini dinleyerek görüş sahibi olmak gayet makul ve mantıklıdır. Elde ettikleri bilgilerin en uygun şekilde değerlendirilmesi sonucunda ileri sürülen görüşler, doğru bilgilere dayandığı için, doğru olabilir. Anadolu Halkı, Anadolu Erenlerinden çok şey öğrenmiştir. Ermişler ve Dervişler en büyük Hakikati, “Gökten iğne yağsa Gayriye değmez!” diyerek özetlemişlerdir. Yedi Sınıf insan Yedi Makam olarak da düşünülebilir. Bilgi ve görüş elde edip uygulayarak Sınıf atlanabilir, Dipten Doruğa kolayca da çıkılabilir. “Bana bir adım yaklaşana ben iki adım yanaşırım!” deyimi kutsaldır. Halkın, “Elinden, belinden, dilinden bilerek veya bilmeyerek, bu aciz, aslında olmayan, kulunun işlediği günahları sen affet Yarabbi!” duası da kabul görebilir. Anadolu’da böyle saf ve temiz insanlara sıkça rastlanabilir.

Kötülüğün ve kötülerin davranışlarının, bilgi eksikliği ve yanlışlığından kaynaklandığı aşikârdır. İnsan, önce taklit sonra da tahkik, araştırma ve inceleme, yaparak öğrenir. Öğrendikçe de kötülüklerden kurtulup iyiliklere, maddeden, madde ve bedene bağlılık ve bağımlılığından kurtularak, öze, manevî ve ulvî âleme yücelebilir. İmanın kaynağı inkârdır, Bilgeliğin temelinde Cehalet vardır! Hak gözünden Hak; Halk gözünden, Halk görünür!

Umarım biz de Cehaletten, Şirkten, öğrenerek kurtulup, Bilgeliğe yücelebiliriz!

Necdet Altınay 19102024

 

 

(1)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2021/03/isktan-huzura.html

(2)     http://necdetaltinay.blogspot.com/2024/09/insan-yaratcdr.html

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder